Logo

HTML en CSS

Wat is HTML?

In dit stukje zal ik vertellen wat HTML is.

HTML is de taal van het World Wide Web (www). Omdat webbrowsers het kunnen lezen, is het een codeertaal. HTML is de afkorting voor HyperText Markup Language.Met deze taal zorg je ervoor dat webbrowsers websites op het beeldscherm kunnen weergeven. Een voorbeeld van een webbrowser is Google Chrome. Kort samengevat is HTML dus een opmaaktaal. HTML- pagina's staan op servers. Servers zijn computers die op een bepaalde manier zijn gemaakt waardoor andere computers er gemakkelijk informatie vandaan kunnen halen. HTML is in 1980 bedacht door de natuurkundige Tim Berners Lee. Over de jaren heen kwamen er meerdere versies van HTML: versies 2, 3 en 4. In 2014 kwam versie 5 uit. Zo'n versie wordt goedgekeurd door een internationale organisatie. Deze organisatie is opgericht voor het maken en goedkeuren van standaarden voor op het internet.

Een HTML- bestand

Een HTML- bestand maak je in een programma. Zo een programma heet een editor, bijvoorbeeld Crimson. Wanneer je een HTML- bestand opslaat, geef je het het de extensie .html of .htm. Een extensie is een toevoeging aan het eind van een bestandsnaam waarmee aangegeven kan worden om wat voor soort bestand het gaat. Een bestand heeft elementen. Dit zijn de onderdelen van de webpagina. Voorbeelden hiervan zijn: Het title- elementen, het image-element, het head-element, etc. Hiermee' weergeef je bijvoorbeeld een plaatje (img-element) of de titel (title-element) van je webpagina.

CSS

Bij HTML versie 5 is er een verschil gemaakt tussen de inhoud en de opmaak van een webpagina. De opmaak wordt in het CSS- bestand gemaakt. CSS is de afkorting voor Cascading Style Sheet. De opmaak van een webpagina kan bijvoorbeeld de achtergrondkleur zijn, maar ook waar een tekst wordt uitgelijnd (bijvoorbeeld links, rechts of in het midden.. In plaats van een element gebruik je hierbij een tag-selector. Een CSS-bestand wordt gekoppeld met een HTML-bestand met het link-element. In CSS hoef je een code maar een keer aan te passen. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld 500 pagina's hebt die dezelfde kleur moetenen hebben, je de code maar een keer hoeft aanpassen.